Автобуски Програми - Седумте Тврдини на Дунав
Седумте Тврдини на Дунав

Дунав како природна граница што ја дели Европа во северни и јужни делови, честопати била сцена на борби за моќ меѓу бројни племиња и народи, вклучувајќи ги келтите, римјаните, византијците, турците, унгарците .... За да ги утврдат нивните граници, многу владетели граделе утврдувања токму на бреговите на оваа река. Некои од нив и денес стојат гордо како сведоци на турбулентната историја на оваа област, подготвени да им ги откријат сите свои тајни на посетителите. 1 ден / 11 октомври (недела): 
СКОПЈЕ-ФЕТИСЛАМ-ГОЛУБАЦ-РАМ-СМЕДЕРЕВО- БЕЛГРАД   
Состанок на групата на договорено место во 03:30 часот. Поаѓање за Белград во 04:00 часот. Влез во Србија преку граничниот премин Табановце. Дневно возење со попатни паузи за одмор. Пристигнување во Кладово кадешто се наоѓа Тврдината Фетислам (Порта на исламот) која се состои од двa утврдени  дела од различни епохи, Малиот и Големиот град. Малото утврдување било изградено од турците по наредба на Сулејман Величествениот во 16 век. Околу утврдувањето има скриен пат со придружба, а од три страни на тврдината има воден ќор-сокак. Во првата половина на 19 век, оваа тврдина била клучна за зачувување на турската надмоќ во Србија. Кратка пауза и поаѓање кон Тврдината Голубац  изградена на почетокот на XIV век како важна стратешка точка за одбрана на границата на влезот во клисурата Џердап. Тврдината се состои од 9 кули со различни форми.
Пристигнување и разгледување на тврдината кон која има прекрасен панорамски поглед  највероватно исто толку интересен и денес како во времето кога средновековните владетели, гледајќи преку реката, ги планирале своите следни потези. По кратката пауза поаѓање кон Тврдината Рам. Пристигнуање и кратка пауза со разгледување на оваа тврдина која е изградена во 15 век од страна на султанот Бајезид Втори за зајакнување на одбраната од унгарските упади.Тврдината во Рам е вистински пример за артилериско воено утврдување. За време на Османлиската империја се развила цивилна населба околу тврдината. По посетата на оваа тврдина поаѓање кон градот Смедерево кадешто ќе има пауза за ручек. Тврдината во Смедерево е изградена во 15 век на сливот на Јазава и Дунав, како нова престолнина на средновековна Србија по загубата на Белград. Првично, бил изграден замок со кралскиот двор, замислен како независно утврдување, а потоа била изградена пошироката област на сливот на двете реки наменети за изградба на градска населба. Прекрасната зграда на тврдината Смедерево сè уште пренесува бројни легенди за порази и победи.Тврдината претрпела најголема штета во својата историја во 1941 година како последица од експлозија на германското складиште за муниција. По разглед на Смедеревската тврдина паѓање кон Белград. Пристигнување во касно пладневните часови. Сместување во хотел. Слободно време за индивидуални активности. Враќање во хотел. Вечера факултативна во ресторан во Скадарлија. Ноќевање.
2 ден / 12 октомври (понеделник) БЕЛГРАД - НОВИ САД
Појадок.  По појадокот напуштање на хотелот. Панорамски разглед на Белград: Славија, Теразије, Булеварот на Крал Александар, Парламентот, црквата Св.Марко, Плоштадот на Републиката, Кнез Михајлова улица, Калемегдан, Народниот Театар, Народниот Музеј, мостовите на Сава, Дедиње, Меморијалниот Центар и Куќата на цвеќето во која се наоѓа гробот на Јосип Броз Тито... Посета на Тврдината Калемегдан една од главните туристички атракции на српската престолнина, Белградската тврдина е омилено место за прошетки и одмори и за белграѓаните и за гостите на главниот град. Првата тврдина на сливот на Сава и Дунав ја изградиле келтите, но тврдината им го должи своето присуство на народите што доаѓале по нив. Помеѓу 2 и 18 век, римјаните, византијците, унгарците и турците ја прилагодиле тврдината според нивните потреби, поради што оваа зграда сè уште се карактеризира со еклектичен стил. По кратка пауза поаѓање кон  Нови Сад. По пристигнувањето панорамски разглед на градот: Футошка Улица, Градскиот Плоштад, Катедралата, Градската куќа, Петроварадинската Тврдина  е едно од најдобрите достигнувања на европската барокна воена архитектура, кои остана целосно зачувани до денес. Во првата половина на XIII век бил изграден манастир на местото каде што е денес тврдината Петроварадин. Камен-темелник на денешната тврдина бил поставен од претставникот на царот Лаополд Први во 1692 година. Од оваа тврдина има прекрасен поглед кон Дунав и градот. Сместување во хотел. Слободно време за индивидуални активности.  Вечерта, факултативна вечера во ресторан со жива музика. Ноќевање.
3 ден / 13 октомври (вторник) НОВИ САД – БАЧ- ПАЛИЧКО ЕЗЕРО – СКОПЈЕ
Појадок. Напуштање на хотелот . Поаѓање кон  градот Бач кадешто се наоѓа Тврдината Бач најстарата австро-унгарска тврдина во Србија. Посета на тврдината Бак со добро сочувана “зандана кула” и неколку помошни кули ја евоцира атмосферата на XIV век, кога бедемите на ова утврдување биле важен дел од одбранбениот систем на австро-унгарската империја. Кратка пауза и поаѓање кон Паличко Езеро, кое се наоѓа на 8км од Суботица покрај местото Палиќ, кој поради самото езеро е значаен туристички центар на Војводина. Езерото е од еолски период и предтстаува најголемо природно езеро во Србија. Слободно време за ручек. Поаѓање за Македонија во попладневните часови, патувањето се одвива со попатни паузи за одмор. Пристигнување во Скопје наредниот ден во раните утрински часови.

Цена на аранжманот: 6.500,00 мкд

Во цената на аранжманот е вклучено
- Превоз со туристички автобус на наведената релација
- Сместување во хотели со 3*** на база 2 ноќевања со појадок
- Организирани разгледи според програмата
- Организација на аранжманот и придружник на патувањето
 
Во цената на аранжманот не е вклучено:
- Факултативна вечера 20€-30€
- Влезници за музеите и културно - историските споменици
- Патничко осигурување и други неспоменати посети и услуги
 
Напомени:
- За реализација на аранжманот, потребен е минимум од 40 патници. 
- За овој аранжман важат Општите услови за патување на СКТМ.